Bescherming tegen de zon... 1, 2, 3 Zon!
De zon begint haar stralen te laten zien... Het is de hoogste tijd om jezelf intelligent te beschermen en vooral om de juiste zonnebrandcrème te vinden.
Of je nu een strandvakantie of een zonnige citytrip plant, of je nu een dagje naar de Belgische kust gaat, gaat joggen in het park of na het werk gaat genieten van een aperitiefje op een terras: vergeet niet je huid te beschermen vanaf de eerste zonnige dagen. Eigenlijk zou je dat het hele jaar door moeten doen, zelfs op de meest bewolkte winterdagen. Wij leggen uit waarom, met welke SPF, filters en producten. Volg de gids
Na een nogal donkere en deprimerende winter droom je waarschijnlijk van een zonnige lente en zomer, en wij begrijpen waarom. De zon wekt endorfine, het gelukshormoon, op in ons lichaam (en geeft ons humeur dus een boost); ze zorgt voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D, maar we weten nu dat ze ook potentieel gevaarlijk is voor de huid. Haar stralen veroorzaken niet alleen vroegtijdige veroudering van de huid, maar kunnen ook kanker en melanoom veroorzaken. Daarom raden dermatologen aan om je tegen de zon te beschermen, en liefst elke dag... Waarom? En hoe? Laat ons je geheugen opfrissen.
Hoe kan de zon de huid beschadigen?
Het zonnespectrum is onderverdeeld in verschillende soorten stralen: ultraviolet, infrarood en wit licht. Je moet je huid vooral tegen de eerstgenoemde beschermen.
Hoewel UV-stralen slechts ongeveer 6% van het zonnespectrum uitmaken, hebben ze grote effecten op de huid. Ze bestaan uit UVA-, UVB- en UVC-stralen. Deze laatste worden tegengehouden door de ozonlaag; de andere twee niet. Ze hebben elk een ander effect op de huid, maar beide kunnen huidkanker veroorzaken.
- UVB-stralen - met een "b" voor "burn" - kunnen je huid verbranden. Deze stralen dringen niet diep door, maar veroorzaken onzichtbare schade aan het huidoppervlak. Aan de andere kant zorgen UVB-stralen ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt, wat goed is voor onze botten en ons immuunsysteem. De straling is het sterkst in de zomer.
- UVA-stralen - met een "a" voor "leeftijd" - voel je niet, maar ze dringen diep door in de huid en veroorzaken de meeste schade. UVA-stralen veroorzaken vroegtijdige huidveroudering (rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping), maar ze tasten ook het DNA aan. Hun straling is de hele dag en het hele jaar door even intens, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze door wolken en het glas van onze ramen heen dringen. Daarom is het aan te raden om je zelfs in de winter of wanneer de zon door wolken wordt verborgen, in te smeren met zonnebrandcrème.
Om je huid te beschermen tegen UVB-stralen: kies de juiste SPF
Je huid beschermen tegen UVB-stralen (en zonnebrand) doe je het beste door een huidverzorgingsproduct met SPF aan te brengen. SPF staat voor Sun Bescherming Factor . Maar wat betekent dat precies?
- In theorie ben je met SPF30 30 keer langer beschermd tegen zonnebrand dan zonder zonnebrandcrème. Als je zonder zonnebrandcrème na 5 minuten begint te verbranden, is dat met SPF30 pas na 150 minuten of 2,5 uur. (5 minuten x 30 = 150 minuten.)
Maar: dit geldt alleen als je genoeg product aanbrengt. En dat is veel: niet minder dan 2 milligram per vierkante centimeter, wat overeenkomt met een halve theelepel of twee vingers gezichtscrème. Als je minder aanbrengt, ben je dus minder goed beschermd.
- Hoe hoger de SPF, hoe meer het de zonnestralen blokkeert. SPF 15 beschermt de huid bijvoorbeeld tegen 93% van de UVB-stralen, SPF 30 stijgt tot bijna 97% en SPF 50 blokkeert 98% van de stralen (nogmaals, als je de juiste hoeveelheid aanbrengt).
- Je huidskleur en gevoeligheid voor de zon spelen ook een rol bij je keuze voor een SPF, net als de UVB-sterkte en de hoeveelheid zonnebrandcrème die je gebruikt. Een tip? Hoe lichter je huid, hoe hoger je SPF moet zijn. Een bleke huid die gevoelig is voor de zon moet een hoge SPF50 gebruiken, terwijl een donkere huid voldoende beschermd is met SPF15.
De locatie speelt ook een rol: hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe sterker de UV-stralen. UV-straling is ook hoger in de bergen en woestijnen. Ongeacht je huidskleur moet je SPF 50 gebruiken voor optimale bescherming. Hoge bescherming wordt ook aanbevolen op het strand, waar UV-stralen worden weerkaatst door het zand en het water. SPF 30 is een minimum als je niet snel verbrandt, maar liever SPF 50 gebruikt.
En als je huidveroudering zo lang mogelijk wilt uitstellen of als je de neiging hebt om pigmentvlekken te krijgen, gebruik dan altijd een hoge factor.
Hoe zit het met UVA-bescherming? De voordelen van breedspectrumproducten.
De SPF van een product geeft alleen de bescherming tegen UVB-stralen aan, niet tegen UVA-stralen. Het goede nieuws: in de EU moet een zonnebrandmiddel de huid ook beschermen tegen UVA-stralen. En deze UVA-bescherming moet minstens 1/3 van de UVB-bescherming zijn.
Je kunt herkennen dat een product je huid ook beschermt tegen UVA door de breedspectrumvermelding op de verpakking, of door het UVA-symbool omringd door een cirkel.
Wat is het verschil tussen minerale en synthetische filters?
Minerale en synthetische zonnefilters beschermen de huid tegen UV-stralen, maar doen dat op (licht) verschillende manieren.
- Synthetische filters werken in de bovenste lagen van de huid, waar ze UV-stralen omzetten in energie, waardoor ze onschadelijk worden. Ze kunnen worden verwerkt tot meer vloeibare en gladde texturen, die gemakkelijker aan te brengen zijn dan minerale filters.
Het nadeel: je kunt gemakkelijker een allergische reactie krijgen op dit soort filters, vooral als je een gevoelige of reactieve huid hebt.
Goed om te weten: synthetische filters worden soms ook chemische filters genoemd. Maar deze term is een beetje een verkeerde benaming: uiteindelijk is elk cosmetica-ingrediënt een chemische stof, inclusief water.
- Er worden ongeveer dertig synthetische filters gebruikt in cosmetica, maar er zijn er maar twee minerale filters titaniumdioxide en zinkoxide. Ze werken ook in de bovenste lagen van de huid. Ze vormen een soort schild op de huid dat de zonnestralen weerkaatst, maar ze absorberen ook sommige UV-stralen.
Omdat ze vrijwel geen risico op allergie inhouden, worden ze aanbevolen voor de gevoelige huid die geen synthetische filters verdraagt, of na een intensieve huidbehandeling zoals bijvoorbeeld een chemische peeling.
Zoals je hebt begrepen, hangt de keuze van de filters af van jouw voorkeur (en die van je huid), aangezien je het meerdere keren per dag royaal aanbrengt.
ONZE SELECTIE
Al onze zonnefilters bevatten breedspectrumfilters die beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Het enige wat je hoeft te doen is de formule kiezen die het best bij je past: een formule voor de gevoelige of anti-aging huid, met een droog of licht getint gevoel, in spray- of melkvorm... Aan jou de keuze.
Onze bestseller: Aloë verzachtende zonnebrandcrème SPF50 van COSRX
De populairste zonnebrandcrème van Korea en onze onbetwiste bestseller. Deze volledig onzichtbare crème combineert SPF50 zonbescherming met hydratatie dankzij aloë vera. Absoluut perfect voor een beschermde en goed gehydrateerde huid in alle seizoenen.
De zachtste voor de reactieve huid: British Summertime SPF30 van Pai Skincare.
De perfecte zonnebrandcrème voor zelfs de meest gevoelige of eczeemgevoelige huid, maar ook geschikt voor de normale huid. De zinkoxide formule is verrijkt met katoenextract, een zeer antioxidant ingrediënt, en laat een streeploos, satijnachtig resultaat achter.
Voor de smetgevoelige huid: Benton Skin Fit Minerale Zonnecrème SPF 50
Een zeer hoge minerale zonnebrandcrème om de gecombineerde of acnegevoelige huid te beschermen, geformuleerd met niacinamide en calamine. Laat absoluut geen wit laagje achter.
Je alles-in-één dagcrème : Resist Anti-Aging Dagcrème SPF50 van Paula's Choice.
Als je een gecombineerde of vette huid hebt, absorbeert deze lichtgewicht dagcrème onmiddellijk, laat geen witzweem achter en matteert. Kalmerende plantaardige antioxidanten helpen tekenen van veroudering tegen te gaan en beschermen de huid.
Voor een mat effect: REN Clean Screen Solar Matifying Face Protection SPF30.
Een lichte textuur met zinkoxide, die beschermt tegen UV-stralen maar ook tegen blauw licht en vervuiling.
Jouw anti-verouderingsoplossing: Age Smart Dynamic Recovery SPF50 van Dermalogica.
De lichtgewicht formule hydrateert, verzacht en verbetert de elasticiteit van de huid, terwijl optimale bescherming wordt gegarandeerd.
Multitasking voor make-up fans: Make-up Fixing Spray met groene thee en aloë vera SPF30 van Coola.
Een spray die make-up fixeert, hydrateert, versterkt en de huid beschermt. Het is ook heel effectief als finishing touch over zonnebrandcrème.
1 commentaar
Super bedanktiiiii voor deze opsomming van zonverzorgingsproducten en waarom je ze moet gebruiken, zo handig met het mooie weer 😁 😁 😁 bedankt team!!!